Waarom Sparta PST?

Gepubliceerd op 12 oktober 2023 om 12:00

Kort geleden ben ik gestart met deze praktijk, Sparta PST. Op de website zal ik regelmatig wat stukjes schrijven over dingen die me bezighouden en die wellicht interessant en leuk zijn om te lezen. Ik wil hier wat vertellen over de herkomst van de naam van de praktijk en mijn visie op therapie.

‘Spartaans leven’ betekent leven met weinig comfort. Op Wikipedia staat de volgende definitie:

‘Een bezigheid waarbij men zich langdurig en zwaar moet inspannen met een minimum aan comfort, zoals professionele sporttraining of actieve oorlogsvoering’.

Dat klinkt op zich niet zo aantrekkelijk vind ik. Het staat voor soberheid, bikkelen, afzien en dat heeft op zichzelf een negatieve bijklank.

Maar dit pittige bestaan dient wel een doel. In de Oudheid was Sparta één van de belangrijkste grootmachten in Griekenland. De Spartaanse levensstijl maakte een toewijding mogelijk die ervoor zorgde dat nu hun leger nog steeds herinnerd wordt door veel mensen en verbeeld wordt in films. Ook sportclubs dragen de naam en mijn praktijknaam verwijst ernaar.

Het bikkelen met een doel voor ogen maakte de Spartanen zeer sterk. Geen afleiding, maar toewijding, focus, op de hun taak. En dat betaalt vroeg of laat uit.

In de huidige maatschappij zijn niet zoveel Spartaanse aspecten meer terug te vinden. Door het vanzelfsprekende comfort en alle (sociale) media om elk stil moment op te vullen, is bikkelen en afzien niet nodig. Een negatief effect hiervan is dat de veerkracht, discipline en zelfvertrouwen afneemt en dat zorgt voor toenemende psychische klachten, veelal onder jongeren.

Mijn eigen ervaring is dat je in het leven soms geconfronteerd wordt met pijn, gemis, kwetsbaarheid en heftige gebeurtenissen die wanneer je ervoor staat onoverkomelijk lijken. Dealen met die dingen kan heel erg zwaar zijn. Ik geloof ook dat het nodig is om deze uitdagingen in het leven onder ogen te zien om te kunnen groeien. Je eigen pijn, gemis, kwetsbaarheid, angst, gebroken relaties, etc.

Dat is één van de moedigste, pittigste, maar ook meest belonende dingen, die je kunt doen. Je ervaart dat je alleen loopt in het donker en geen idee hebt waar je heen moet gaan. Dan komt het aan op ‘bikkelen’, op doorzettingsvermogen, op bereidheid om af te zien, om óók of juist in het donker één stap tegelijk te nemen tot het weer licht is.

Ik geloof dat iedereen dat kan, maar de ervaring leert ook dat niet iedereen dat ook doet. Er is genoeg afleiding en mogelijkheid om schijnbaar te ontsnappen aan je kwetsbaarheid en pijn, op allerlei manieren die je best een heel leven vol kunt houden. Dat is een oorzaak van veel verslavingsgedrag. Maar de beloning van het wél onder ogen zien van pijn, kwetsbaarheid, angsten en het leren omgaan daarmee, is zó groot. Het leven is op die manier zoveel beter dan een leven gevuld met makkelijke afleiding en ontsnapping. Maar dat vraagt bikkelen, afzien, een Spartaanse benadering.

Op die weg kan ik als psychosociaal therapeut ondersteunen, coachen, aanmoedigen, inzicht geven. Ik vind het fantastisch om mensen te helpen ontdekken dat ze veel meer kunnen en aankunnen dan ze denken wanneer het aankomt op de confrontatie met de eigen pijn, kwetsbaarheid en angst.

Vanuit die visie run ik mijn praktijk Sparta PST. Spreekt dit je aan? Neem contact op voor een vrijblijvend gratis kennismakingsgesprek.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.