Gaten in je boot boren

Gepubliceerd op 25 oktober 2023 om 15:20

Vroeger of later krijgen we in ons leven allemaal met pittige tijden te maken. Vaak is een situatie uitdagend, maar te overzien en kan je het met vertrouwen aangaan. Soms is de situatie waarmee je te dealen hebt groot, onoverzichtelijk, beangstigend en is de uitkomst onzeker. Je kunt het zo ervaren wanneer je voor het eerst geconfronteerd wordt met verlies van werk of een geliefde, wanneer je lichaam het laat afweten, wanneer je geest je in de steek laat, traumatische ervaringen, kortom: dingen die te groot zijn om te overzien en die veel van je vragen. Onoplosbare problemen, onoverkomelijke maar onvermijdelijke uitdagingen.

Wanneer je niet te maken hebt met dit soort dingen, kan je het leven als maakbaar ervaren: je kunt het naar je hand zetten. Je hebt de controle. Wat ik onder andere in mijn werk bij de politie heb gezien, is dat door een ongeluk of misdrijf het leven van mensen in een oogwenk compleet kan veranderen. Controle is beperkt en mensen zijn kwetsbaar. Het leven is kwetsbaar, gezondheid is kwetsbaar. Gelukkig gaat het bijna altijd goed, maar dus niet altijd.

In mijn eigen leven zie ik in zulke situaties, wanneer je te maken krijgt met schijnbaar onoverkomelijke uitdagingen, de volgende metafoor: Ik heb een zeilbootje en ik vaar op een groot meer. In de goede tijden is het zonnig, in wat uitdagende tijden staat er een aardig briesje, maar ik vaar mooi over het meer met mijn bootje. Soms is er dan ineens een storm, een tornado. Heel plotseling of je ziet het al van ver aankomen en je ziet dat het onvermijdelijk is. Ik moet in mijn bootje iets met die storm: bij voorkeur de storm overleven.
Er is geen invloed op de storm. Die komt eraan, of ik het wil of niet. Er is een beperkte invloed op het bootje, ik kan hem niet zeewaardiger maken, de boot veranderen in een grote oceaanstomer. Ik moet het doen met wat ik op dat moment heb en wie ik op dat moment ben.

Maar je kunt je op een bepaalde manier wel voorbereiden op het onvermijdelijke. Het maakt erg uit hoe je je verhoudt tot je uitdaging hoe onoverkomelijk en groot deze ook is. Ik merk bij mezelf dat wanneer ik erg opzie tegen iets waarvan ik denk dat het komt (zoals de storm), dat ik dan ga twijfelen. Twijfelen aan mezelf, aan of ik het wel kan. En ik merk dat ik ga nadenken, nadenken over wat de gevolgen zullen zijn van de storm, wat er gaat gebeuren wanneer mijn bootje misschien zinkt, welke gevolgen dat heeft voor mijzelf en voor mijn omgeving en ik bedenk dat het waarschijnlijk heel zwaar zal zijn en dat ik van tevoren niet weet hoelang ik dat kan volhouden.
Misschien herken je dat soort gedachten, bij jezelf of bij mensen om je heen.

Denken op deze manier geeft me niet veel rust, sterker nog, het geeft me er een probleem bij. Ik zit nog niet in de storm met mijn bootje, maar door op deze manier te denken, boor ik eigenlijk gaten in de bodem van de boot. En wanneer ik niet oppas en op deze manier doorga, is mijn bootje al gezonken voor de storm überhaupt losbarst.

De storm kan ik ook anders zien: ik zie deze aankomen en het ziet er heel heftig uit, dat onderken ik, maar ik zie ook dat de storm niet te vermijden is. Hoe dan ook moet ik de storm ondergaan. Maar ik voel kracht en vertrouwen, want ik kijk terug naar eerdere stormen die ik heb doorstaan en ik weet hoe je een beetje door zo’n storm heen kunt laveren. En ik weet dat wanneer er water in de boot komt, dat ik de boot dan leeg kan scheppen. En dat zal best heel zwaar worden en aanpoten, maar je weet van te voren ook nooit hoe lang een storm duurt. Het kan er heel heftig uitzien van tevoren, maar achteraf ook snel voorbij zijn. Ik kan mijn bootje erheen sturen, het onder ogen zien en er dan voor gaan. Ik kan de onzekerheid omarmen en denken: misschien ga ik ten onder in de storm, maar het is beter om kopje onder te gaan in de storm, dan om mijn bootje al te laten zinken voordat het losgebarsten is. Kiezen voor waar je van overtuigd bent dat goed is, ook wanneer het zwaar is. Keuzes maken gebaseerd op vertrouwen en liefde, in plaats van op angst, hoeveel redenen er ook voor die angst kunnen zijn.

Dat is een echte uitdaging waarbij hulp soms nodig is. Negatieve gedachten en overtuigingen kunnen hardnekkig zijn en het kan goed zijn om die eens tegen het licht te houden. Ze ondermijnen je, terwijl gedachten vanuit vertrouwen en liefde je weerbaarder en veerkrachtiger maken. En weerbaarheid en veerkracht kan je goed gebruiken wanneer je voor grote uitdagingen staat. Voel je je alsof je ongecontroleerd gaten in de bodem van je boot aan het boren bent? Neem dan contact op voor een vrijblijvende en gratis eerste kennismakingsgesprek om te zien hoe ik je hierbij kan helpen (niet bij het gaten boren, maar bij het stoppen met boren).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.